När jag gav min dåvarande pojkvän det lilla pappret skämdes jag. Vad skulle han tänka? Hur skulle han reagera? Vad skulle han kunna göra åt saken?

Nätter tidigare, ensam hemma, hade jag skrivit ett brev till mig själv. Jag använde mitt eget skrivande för att övertyga mig själv om att inte ta mitt eget liv.

Det hade fungerat, jag hade somnat och inte gjort det skadliga som jag hade velat göra, men dagar senare var jag fortfarande desperat efter ett svar.

Jag hoppades att mannen som jag älskade skulle veta vad jag skulle göra. Det gjorde han inte.

Nu vet jag hur svårt det kan vara att älska någon med depression. Deras svarta hål av självtvivel, självömkan och förtvivlan har en dragningskraft som inte liknar någon annan.

Så vad ska du göra? Vad hjälper när din närstående känner sig hjälplös? Hur kan du på bästa sätt älska dem utan att låta deras dysterhet omsluta även dig? Här är 10 saker att göra och inte göra för att älska någon med depression.

1. Säg inte åt dem att muntra upp sig

Depression är inte ett ögonblick eller en dålig dag. Det är en kemisk obalans i hjärnan; en som ljuger för sitt offer. Den berättar för dem att livet är hemskt och att de är värdelösa. Genom att säga till dem att de ska muntra upp eller må bättre bidrar man bara till depressionens lögner. Det får dem att känna att det är något fel på dem om de inte bara kan bli bättre. Det kommer att finnas dagar då din partner är glad och dagar då hen är ledsen. Dessa dagar är de fortfarande deprimerade. Att älska någon med depression innebär att du tar de goda dagarna och stannar kvar under de dåliga dagarna. Förstå alltid att det finns en tyst tredje part i ditt förhållande, depressionen.

2. Var uppmuntrande

Precis som moln på en solig dag kan solens värme ibland fortfarande skymta fram. Strålar ut uppmuntran och var upplyftande och glad även om du känner dig deprimerad andra halvan är alltid pessimistisk. De behöver din positivitet även om de inte kan ta till sig alltihop. Den lilla bit som kommer igenom kommer att hjälpa dem att trivas.

3. Föreslå inte medicinering

Varje persons beslut att ta medicin för sin psykiska sjukdom är deras, och deras ensamma, beslut. Kanske är de en kreativ typ, som jag själv, och oroar sig för att medicinering kan göra det svårt för dem att utnyttja sina kreativa förmågor. Om du ständigt tjatar på dem om att ta mediciner för att förbättra sitt humör och sin sinnesstämning kommer du bara att stöta bort dem. Det kommer att få dem att känna att de inte kan prata med dig om sina tankar och känslor eftersom du bara återigen kommer att säga till dem ”ta medicin”. Att hålla kommunikationslinjerna öppna är avgörande för att de ska kunna överleva sin sjukdom. Att älska någon med depression kan få dig att känna dig frustrerad men kom ihåg att du kan leda en häst till vatten men du kan inte få den att dricka.

4. Använd metoden Join Them

När det gäller att älska någon med depression innebär det inte att bli deprimerad om man följer med dem under deras negativa dagar. Men om du alltid försöker övertyga din partner om att saker och ting inte är så dåliga är detta mer irriterande för dem än det hjälper. Nästa gång du känner dig benägen att övertala dem att se det goda i deras dåliga dag, humör eller vecka, försök att ansluta dig till dem i stället.

Till exempel: ”Idag var det hemskt. Jag kunde verkligen inte hålla mig vaken, och min chef kändes som om de jagade mig hela dagen… ”
Följ med dem-metoden: ”Verkligen? Jag slår vad om att det inte var särskilt bra. Din chef kan vara extra besvärlig ibland. Vad hände?”
Istället för ”Ja, jag är säker på att din chef inte menade det på det sättet. Du kanske bara uppfattade det fel.”

Det är normalt att du känner att de är för känsliga eller för känslosamma över saker och ting. Men håll tyst om det. Följ med dem i deras känslor för en stund och låt dem prata och bekräfta sina känslor. Det får dem att känna sig mindre deprimerade och mer älskade.

5. Bli inte medberoende

I slutändan är en annan persons lycka inte beroende av dig. Inte ens som deras partner eller make eller maka. På samma sätt beror deras olycka inte heller på dig. Att älska någon med depression kan få dig att känna att det är ditt jobb att alltid vara deras lyckliga partner och hålla dem vid liv. Det är utmattande för vem som helst. Behandla dem inte som om de vore bräckliga. Alla relationer kräver lagarbete, och du måste kunna lasta av dina dåliga dagar och svårigheter också. Fall inte i fällan att tro att du inte får ha problem. Det är en glidande backe rakt in i medberoende, vilket ger ett mycket ensidigt ohälsosamt förhållande. För att inte tala om att detta kommer att leda till en hel del bitterhet från din sida gentemot din partner.

6. Håll dem ansvariga

Om de säger att de vill ha hjälp, påminn dem om vad som sagts. Hur de ville ha hjälp. Om de föreslår att de ska försöka träna eller göra en yogaklass för att må bättre, berätta varför de ville göra det. De kan stöta tillbaka och bli lite arga när du gör detta. Men gör det ändå, du gör inget annat än påminner dem om det de sa att de ville. Det är något annat än att du talar om för dem vad du tycker att de borde eller inte borde göra.

7. Föreslå återanvändbara dejtidéer

Gå med på något tillsammans och förklara att du räknar med att de ska följa med. Något hälsosamt som en yogaklass eller en volleybollturnering. Något som andra kommer att förlita sig på er båda också kommer att hjälpa dem att hålla fast vid åtagandet. Lägg till en favoritrestaurang att äta på efteråt eller ett favoritkafé eller donutbutik att gå till, så kan det snabbt bli din favoritdag i veckan. Att ha en regelbunden dejtkväll är bra för ditt förhållande och hälsosamt för din deprimerade partner att ha något att se fram emot.

8. Analysera dem inte hela tiden

Jag vet att det är svårt, att inte undra om deras känslor av otillräcklighet beror på deras familj under uppväxten. Eller något mer som pågår internt. Att berätta för dem om deras hjärna och deras kemiska obalans hjälper dem inte att må bättre över sin dag eller sina omständigheter. Det kommer bara att göra din partner irriterad på dig och känna att hen är en patient och du är en läkare. Sträva efter att ha ett jämlikt förhållande, inte ett förhållande mellan patient och vårdare.

9. Hjälp dem att se det positiva i situationen

När din partner går igenom några bra dagar, låt det fortsätta så. Påminn dem inte om den tuffa tiden de hade veckan innan eller om hur de alltid är underliggande olyckliga av naturen. Likaså, när de har en hemsk tid, gör ditt bästa för att visa dem det goda. Du kan visa dem hur även om de kände att det var en svår tid kommer det att göra dem starkare. Eller att det visade dem att de är kapabla att övervinna komplicerade saker.

10. Sluta inte att älska dem

Jag vet att det ibland är extremt svårt att älska någon med en psykisk sjukdom. Men missta inte de svårigheter du har med din deprimerade älskare som svårigheter du inte kommer att ha med någon annan. Alla har sina fel och varje förhållande har sina problem. I ditt förhållande spelar depressionen en roll. I andra relationer är det ADHD, BiPolar, PTSD eller en myriad av andra psykiska sjukdomar. Det är också karaktärsfel och livsstilsstrider.

Människor som lider av depression är bara människor som kämpar för att hantera stressen i sitt liv på ett annat sätt än andra. Det gör dem inte mindre älskvärda eller mindre lojala. Det gör dem empatiska och givmilda. Ofta osjälviska till en viss grad och kapabla att älska någon annan med stor intensitet.

Att älska någon med depression är inget för den som är svag för det. Det kan vara skrämmande ibland. När jag gav min dåvarande pojkvän brevet blev han rädd. Och han reagerade av rädsla. Försök att reagera med förståelse. När du ställs inför vad som ser ut som en självisk handling från din älskare, agera med empati. Förstå att deras känslor av förtvivlan som driver dem till självmordstankar kommer av att de känner sig värdelösa. De försöker bara göra andras liv mer hanterbart. De tror att de är en börda för dem de älskar, även om det är deras kemiska obalans som ljuger för dem. Påminn dem om hur mycket du älskar dem. Hur mycket du behöver dem. Hjälp dem att se sitt värde, så kommer de att trivas trots sin depression.

Enligt min egen erfarenhet av att både ha haft depression och älska någon med depression kan de övervinna den. Men de kommer att behöva din hjälp mer än vad du kanske är kapabel till. Var ärlig mot dig själv också, var inte rädd för att låta dem veta att du inte hanterar deras depression på ett bra sätt. Att älska någon med depression när du är känslomässigt otillgänglig kan i slutändan skada den deprimerade ännu mer. Var hoppfull med dina ord och handlingar. Inte desperat eller förtvivlad.