Analsex kan vara en stor sak, särskilt om du inte har gjort det förut. Och precis som alla andra sexuella handlingar är det något du bör förbereda dig på om du vill utforska det

Det är helt okej att känna sig nervös, särskilt om du är obekant med att ha en leksak eller en penis upp i rumpan. Därför har vi samlat de rätta försiktighetsåtgärderna och sätten för dig att förbereda dig för analsex. Så utan vidare är här de saker du behöver veta när du förbereder dig för analsex.

Hur förbereder jag mig för analsex?

Om du vill vara säker, bekväm och säker inför analsex ska du följa de här tipsen och knepen. Tänk på att de här förberedelsetipsen gäller för alla som har en rumpa och har sex med en partner med vilken könsidentitet som helst, oavsett om de har en vagina, en penis eller planerar att bära en strap-on för penetration.

1. Prata om analsex med din partner

Se till att du och din partner har diskuterat att ha analsex innan ni faktiskt provar det

Ett ärligt samtal mellan partnerna är ett bra sätt att förbereda sig för analsex, så att ni båda förstår varandras behov. Samtycke är en viktig nyckel i alla lekar, och att överraska din partner med en ny sexuell upplevelse ur ingenting är aldrig en bra idé.

2. Fyll på med lager och välj rätt glidmedel

Den anala öppningen är smalare än den vaginala öppningen

Eftersom anus inte är naturligt smörjt som vaginan, kommer du att vara beroende av ett glidmedel när du provar anal, inklusive buttplugs, dildos och sexleksaker. Du bör också tänka på vilken typ av glidmedel du får. Silikonglidmedel är ofta det bästa alternativet för anal eftersom det är tjockare och håller längre. Men om du använder silikonleksaker är det bäst att använda vattenbaserat glidmedel eftersom silikonglidmedel försämrar silikonleksaker.

3. Försök först med analsex ensam.

På samma sätt som onani är extra hjälpsamt för att förstå din vulva och underlätta för olika sensationer, kommer det att hjälpa dig att prova anal ensam först för analsex. Börja med analfingring i din hastighet med massor av glidmedel. Gör detta genom att långsamt föra in dina rena fingrar i ditt anus; i sin tur kommer du att lätta på upplevelsen.

4. Sanera dina händer och fingrar.

Om fingrarna kommer någonstans i analområdet ska du se till att de är ordentligt tvättade. Vi rekommenderar att du använder oparfymerad, mild tvål när du tvättar dig.

Kontrollera om dina naglar är klippta och utan några klyftor på fingrarna. Det är vanligt att tvätta sig i takt med happy birthday song för att säkerställa en grundlig rengöring.

5. Gå till badrummet.

Att du är på väg till badrummet innan analsex är i allmänhet en bra idé att förbereda dig. Det är särskilt bra om du är orolig för att du är på väg att bajsa. Att veta att du är tom där nere kan öka ditt fokus på det kommande roliga.

6. Öva på hygienen: Anal Douching och handtvätt.

Anal douching är en hygienisk praxis där man sköljer ändtarmen. Du pressar vatten in i anus med hjälp av en douchingapparat. Detta sköljer ut avföringen som ett resultat av detta. Det finns olika typer av anal douching, till exempel bulb douche, shower douche och water bag douche. Det gäller att hitta den metod som du känner dig mest bekväm med.

Om du inte är bekväm med att stöta på bajs under huvudattraktionen kan anal douching minimera den chansen att det händer.

7. Försök att slappna av

Även när du tränar är det viktigt att förbli lugn och slappna av för att underlätta för något nytt. Det är i ett avslappnat humör innan gärningen kan ge mycket mer njutning för dig och din partner.

Du kan prova följande för att skapa en bra stämning

  • onanera
  • att ligga i ett varmt bad
  • låt din partner ge dig en avslappnande och sensuell massage
  • börja med lite förspel, till exempel erogena lekar, kyssar eller oralsex

Vad man ska göra under analsex

Tiden har kommit och du är redo att ge analsex ett försök. Kolla in de här tipsen för att bli mycket säkrare i det nitiska i den här delen av din sexuella resa:

1. Använd massor av glidmedel

Som vi har nämnt tidigare kommer din bakdel inte att smörja sig själv

Analsex utan glidmedel är inte bara riskabelt utan också smärtsamt. Det bästa sättet att nå anal orgasm är att använda massor av glidmedel runt ditt anus och din partners penis. Vattenbaserat glidmedel är ditt bästa alternativ eftersom det är vänligt mot leksaker och kondomer.

2. Använd skydd

När du använder kondom bör oljebaserade smörjmedel och andra oljeprodukter undvikas eftersom de bryter ner latexen. Center for Disease Control and Prevention (CDC) säger att risken för överföring av hiv är högre vid analsex än vid andra typer av sex. Du kan också få andra sexuellt överförbara infektioner (STI) vid analsex. Genom att använda kondomer kan du minska risken för sexuellt överförbara sjukdomar och andra infektioner. Undvik kondomer som har spermicid eftersom de kan irritera ändtarmen.

3. Ta god tid på dig.

Glöm det hardcore analsex du ser i porr. Det är inte någons första gång

Om du går i full fart vid analsex kan det potentiellt orsaka stora skador som analfissur eller rektal perforering. Om anus penetreras för aggressivt kan du slita sönder din partners anala sfinktermuskel. Du kanske vill börja med anala leksaker innan du penetrerar. Analpärlor är också bra sätt att introducera anallek.

4. Prova olika vinklar

Anpassade positioner eller små förändringar kan göra skillnad när det gäller analsex. Om du känner något obehag kan du prova att göra små positionsjusteringar, som att låta din partner vrida sig lite åt ett håll eller bocka ryggen. Det finns gott om positioner att prova, och att utforska kan hjälpa dig att hitta vad som hjälper dig att nå det där saliga klimaxet.

5. Var tydlig

Att kommunicera gör analsex så mycket bättre. Dessutom är sex inte rätt tillfälle att vara tyst

Stäm och tala när du känner för det. Var noga med att berätta för din partner vad som får dig att må bra och säg till om du känner smärta eller vill sluta. God kommunikation är nyckeln till den här processen. Detta säkerställer att ni båda fortfarande är med i det hela tiden.

6. Lugna dig, du är inte på väg att bajsa.

Anal penetration kan få dig att känna att du är på väg att bajsa även om du inte är det. Det beror på att många av samma muskler upplever samma känslor

Slappna av och var säker på att du inte är på väg att bajsa. Oroa dig inte.

Att städa upp efter analsex

Städningen är ett litet pris att betala efter en potentiellt salig tid med din bakdel. Det här är tipsen som kan vägleda dig när du är klar med analsex.

1. Tvätta den anala och genitala regionen.

En dusch eller åtminstone en försiktig tvätt av anal- och genitalregionen är nycklar för att förhindra spridning av bakterier. Du bör överväga att använda anal douching om du vill ha en grundlig rengöring av din anala region. Tvätta vulvan med en mild oparfymerad tvål, skölj sedan väl och klappa den torr. Torka av slidan och anus framifrån och bakåt för att undvika överföring av mikrober.

När det gäller penisvård bör din partner också tvätta sig med mild tvål. Han ska skölja området väl och klappa det torrt. De som har förhud bör försiktigt dra tillbaka den och rengöra under den för att avlägsna spermaansamlingar.

2. Tvätta dina lakan.

Smörjmedel kan också vara lite kladdigt, så du kommer förmodligen att behöva tvätta dina lakan när du är klar. Att tvätta dina lakan kan också bidra till att undvika att bakterier sprids i ditt utrymme. Vattenbaserad glidmedel kräver inte mycket speciell vård, men fläckar från silikonglidmedel bör förbehandlas med en fläckborttagare innan du gör någon tvätt.

3. Ha en uppföljande konversation.

Njut av lite kramande och pratande när du är klar med att kontrollera din partner. På så sätt kan ni båda förstå hur den andra kände sig inför upplevelsen. Prata om hur det gick och vad ni kanske skulle vilja göra annorlunda, eller om analsex är något ni ens skulle vilja prova igen nästa gång.

4. Håll utkik efter något ovanligt.

Det kan finnas en lätt smärta efter era första gånger, men det brukar inte vara någon anledning till oro. Men om du upplever buksmärta eller djup smärta, någon svår smärta eller smärta som varar i mer än en dag, bör du uppsöka en vårdgivare.

Du bör kontakta din vårdgivare om du

  • om du har tecken på infektion, till exempel muskelvärk, trötthet eller feber
  • märker av någon blödning, särskilt om den varar mer än en dag
  • märker tecken på abscess, t.ex. svullnad, rodnad eller en klump i eller runt anus

Ofta ställda frågor

Vi hoppas att du har lärt dig mycket av de tips och punkter som vi har förberett för analsex. Säkert finns det fortfarande frågor som lurar i ditt huvud, så vi har också listat en FAQ för dig nedan.

1. Varför gör det ont?

Analsex gör oftast ont på grund av den naturliga bristen på smörjning

Om du inte är avslappnad kan det vara en annan orsak till smärta. Analregionen är ett ganska stramt område eftersom musklerna i anus är tänkta att vara tätt stängda för att hålla bajset inne. Om du inte slappnar av i dina anala muskler kan det orsaka stora obehag om du får in något i dem.

2. Kommer jag att bajsa under analsex?

Grejen med analsex är följande: En sexleksak eller en penis ska upp i din rumpa, så rädslan för att bajsa är normal. Och som vi nämnde tidigare, anala sex utnyttjar samma muskler som är inblandade när man skiter. Du måste alltså slappna av under penetreringen. Om du vill förhindra bajsande under analsex ska du skita om det behövs och göra en grundlig analsex. Att pressa vatten i anus med en douchingapparat hjälper till att spola ut rester av avföring.

3. Kommer smärtan att försvinna senare?

För att undvika större smärta betonar vi att man ska ha grundlig smörjning och sträva efter att nå en nivå av avslappning före varje penetration. Återigen kan smärta undvikas om du iakttar korrekt smörjning och förbereder dig väl före analsex.

Smärtan bör försvinna ganska snabbt. Om du känner allvarlig smärta eller märker tecken på svullnad efter de närmaste dagarna, gör en resa till en vårdgivare

4. Kommer jag att blöda under analsex?

Du kan komma att blöda under analsex. En liten bit blod brukar inte vara så farligt första gången och kan bero på lite irritation. Därför är det nödvändigt med ordentlig smörjning och ordentliga förberedelser för analsex, för att undvika irritation eller smärta under penetreringen.

Om du ser mer än bara några droppar rosa blod eller om det finns ännu mer, de följande dagarna, ska du följa upp med din vårdgivare. Blödning kan orsakas av för mycket grov kontakt eller av ett underliggande tillstånd som till exempel hemorrojder.

5. Är det okej att göra ett dubbeldipp efter analsex?

Om du planerar att gå vidare till manuell vagina eller oral njutning efter anallek, gå inte dit utan att noggrant tvätta dina könsorgan, händer och sexleksaker innan.

När du byter aktivitet ska du se till att använda en ny kondom. Bakterier från ändtarmen kan komma in i urinröret och orsaka en urinvägsinfektion. Om bakterier hamnar i munnen kan de orsaka gastrointestinala infektioner.

6. Vilka är de potentiella riskerna med analsex?

Några av de vanligaste biverkningarna av analsex är bland annat

  • Hemorrojder

Sträckning och grov penetration från analsex kan irritera befintliga hemorrojder, men det är osannolikt att det orsakar de utsträckta blodkärlen inne i anus och rektum.

  • Överföring av könssjukdomar

Infektioner och sjukdomar som hiv, gonorré, klamydia och herpes kan överföras vid analsex. Faktum är att bland alla typer av sexuell aktivitet har analsex den högsta risken för att få hiv för både män och kvinnor. Personer som tar emot analsex löper 13 gånger större risk att bli smittade än den partner som för in det.

  • Perforation av tjocktarmen

Även om detta är mycket ovanligt är det möjligt att anal penetration kan punktera ett hål i tjocktarmen. Kirurgisk reparation är nödvändig, så om du drabbas av kraftig rektal blödning och buksmärta efter analsex bör du kontakta din läkare.

7. Hur förbereder jag mig för analsex och skyddar mig mot infektioner?

Nyckeln till att vara säker under analsex är att göra grundliga förberedelser, till exempel genom att följa de tips som vi har nämnt ovan

För att vara säker under analsex måste du också iaktta korrekt hygien före och efter gärningen. Ett annat nödvändigt steg är att använda kondomer under analsex för att undvika ytterligare infektioner på dig och din partner. Och slutligen ska du vara observant på din kropp. Om du märker något ovanligt, till exempel svår buksmärta dagar efter analsex, bör du kontakta din vårdgivare.

8. Vad är den största skillnaden mellan analsex i verkligheten och i porr?

Det grova analsexet i porr är en stor skillnad mot analsex i verkliga livet. Detta beror på att porrstjärnor har samlat på sig mycket mer sexuell erfarenhet än en normal person

Dessutom visar analsex i porr ofta inte rätt smörjteknik. Eftersom de flesta analscener klipper till att skådespelarna glider in i kvinnornas anus utan någon som helst förberedelse. IRL bör det läggas mycket tid på smörjning, hygien och förspel för att de inblandade parterna ska kunna njuta av processen på ett säkert sätt.

9. Vad är effektivare, anal avslappningsgel eller analspray?

Analsprayen ger en mild kylande effekt på rumpan, vilket gör att den slappnar av och förbereds för det kommande nöjet. Den analavslappnande gelen, å andra sidan, slappnar av i rumpan utan bedövningseffekter. Innan du använder sprayen eller gelen ska du dock se till att testa dem först. Gör detta genom att applicera en del av produkten på din arm. På så sätt kan du se om din hud är allergisk mot den med tecken på klåda eller rodnad. Överlag är analsprayer och geler bra för att slappna av i rumpan, men du måste fortfarande applicera vattenbaserat glidmedel på anus innan du penetrerar.

10. Kan analsex leda till orgasm?

Analsex kan leda till orgasm, men det behöver inte vara det avsedda resultatet. Om du har förberett dig väl inför analsex kan du och din partner nå en salig orgasm. Analsex kan vara ett roligt sätt att leka för par. För vissa är anus en erogen zon. Så även bara lite lek kan vara en stor upphetsning. Anus är också fyllt av känsliga nervändar, vilket gör det mycket mottagligt för sexuell stimulering. För den inskjutande partnern kan anusens täthet runt penis också ge njutning.

Slutsats

Om du förbereder dig ordentligt inför analsex och vidtar försiktighetsåtgärder kommer din sexuella resa att vara säker och rolig. Att utforska analsex kan vara ett utmärkt sätt att uppleva nya vågor av njutning tillsammans med din partner

Ta dig tid att prata om dina känslor kring analsex före, under och efter. Vi kan inte nog betona hur viktig kommunikation är när du förbereder dig för analsex. Denna regel gäller särskilt om paret provar något nytt. Att vara ärlig och öppen om era känslor kring upplevelsen kommer säkert att hjälpa er att lära er, växa och förstå varandra.