Met familieleden over geld praten kan voor de meeste mensen moeilijk zijn. Getrouwde stellen moeten vaak een gezamenlijke inspanning leveren om over financiën te praten. Veel relatiedeskundigen beweren dat ruzie over hoe geld uit te geven en te sparen de belangrijkste oorzaak is van het uiteenvallen van een huwelijk.

Mensen die voor de tweede (of derde) keer trouwen, hebben een extra reeks financiële problemen om over te praten als ze leren hoe ze hun familievermogen kunnen mengen op een manier die eerlijk en transparant is en rekening houdt met de behoeften van het nieuwe stiefgezin. Hier volgen enkele tips en suggesties voor hoe hertrouwde stellen eerlijk en open over hun gemengde gezinsfinanciën kunnen praten.

Vergeet een bijgewerkt vermogensplan niet!

Belangrijke opmerking: Vergeet niet om een bijgewerkt vermogensplan op te nemen als onderdeel van uw financiële planning.

Wanneer u hertrouwt, is het belangrijk dat u beiden eerlijk bespreekt hoe u wilt dat uw vermogen en uw zaken worden afgehandeld wanneer u overlijdt.

Raadpleeg een professionele financiële planner, estate planner of advocaat voor meer advies. De wetgeving inzake testamenten en nalatenschappen verschilt van land tot land, dus het is belangrijk dat u en uw echtgenoot gekwalificeerd juridisch advies inwinnen bij het opstellen of herzien van uw testament.

Schulden verminderen en financiële stabiliteit creëren

Voor paren die na een scheiding opnieuw getrouwd zijn, kan het nog moeilijker zijn om geldzaken te bespreken. Niet alleen hebben hertrouwde stellen hun eigen huishoudelijke financiën te regelen, ze hebben waarschijnlijk ook andere financiële verplichtingen uit hun vorige huwelijken die ze moeten afhandelen. Dat betekent helaas dat het soms lijkt alsof er nog iemand aan de portemonnee van uw gezin trekt.

Van kinderbijslag en alimentatie tot het moeten kopen van twee sets van alles (kleren, fietsen, sportuitrusting) tot kosten voor buitenschoolse activiteiten, veel vrouwen in tweede huwelijken kunnen het gevoel hebben dat ze laatste in de rij zijn als het gaat om de extra’s. Barbara zegt in haar boek, Hertrouwen met kinderen: „Als problemen met de kinderen de belangrijkste reden zijn waarom hertrouwerijen mislukken, komen geldproblemen op de tweede plaats.“

Open en eerlijk praten over geldzaken versterkt niet alleen tweede huwelijken, het kan ook schulden verminderen en financiële stabiliteit creëren voor gemengde gezinnen.

Larry Burkett, auteur van Money Before Marriage: A Financial Workbook for Engaged Couples zegt: „Geld is of het beste of het slechtste communicatiegebied in onze huwelijken.“

Zelfs als ze hevig verliefd zijn, blijft het voor sommige stellen moeilijk om over financiën te praten. Slechte geldervaringen uit het verleden kunnen een eerlijk gesprek over hun financiële situatie in de weg staan. Maar het vermijden van gesprekken over geld brengt deze stellen niet bij elkaar. In feite kan het hen uit elkaar drijven.

Hoe praat je over geld als je hertrouwt?

De omvang van een gezin kan verdubbelen of verdrievoudigen als mensen hertrouwen, dus het is heel belangrijk om deze zaken grondig te bespreken om meer problemen in de toekomst te voorkomen.

Maak een lijst van uitgaven waarover niet onderhandeld kan worden.

Hoe welgesteld (of krap bij kas) uw nieuwe partner ook is, sommige financiële posten staan vast. Die kunnen niet uit het budget worden gehaald.

Kinderbijslag, alimentatie (indien van toepassing), verzekeringspremies, medische en tandartskosten voor de kinderen van uw echtgenoot en schoolgeld zijn begrotingsposten die meestal worden bepaald door krachten buiten uw huishouden.

Noch u noch uw echtgenoot heeft veel controle over deze financiële verplichtingen, dus hoe eerder u dit erkent, hoe gemakkelijker het zal zijn om realistische verwachtingen over geld te hebben.

Als u van tevoren weet wat deze niet-onderhandelbare zaken zijn, wordt budgetteren en financiële planning op lange termijn veel gemakkelijker voor uw gemengde gezin.

Wees eerlijk over jullie opvattingen en waarden over geld.

Naast alle financiële verplichtingen die u en/of uw echtgenoot hebben aan kinderen (en eventueel exen) uit een vorig huwelijk, brengt u beiden iets mee dat nog verder teruggaat dan uw laatste huwelijk.

U brengt elk alle gewoonten, overtuigingen en waarden over geldbeheer mee die u in uw kindertijd van uw familie hebt meegekregen. Hoe uw ouders geld beheerden, of mogelijk verkeerd beheerden, zal uw bestedings- en spaargewoonten op volwassen leeftijd beïnvloeden. Misschien bent u opgegroeid in een welgesteld gezin en heeft u nooit over geld nagedacht.

Maar wat als uw partner in een andere situatie is opgegroeid? Wat als het gezin van uw partner altijd moeite had om de eindjes aan elkaar te knopen? Een van u is misschien ontspannen over geld uitgeven en sparen, terwijl de ander worstelt met de angst om nooit genoeg geld te hebben.

Wees voorzichtig met het bespreken van geldzaken in het bijzijn van andere mensen, vooral uw stiefkinderen, uw schoonfamilie en uw ex-echtgenoten.

Het is onverstandig om geldproblemen te bespreken in het bijzijn van de stiefkinderen en andere familieleden die er niets over te zeggen hebben.

Stiefkinderen horen zich geen zorgen te maken over de gezinsfinanciën, dus praat niet over privé geldzaken waar zij bij zijn. Het is niet eerlijk om kinderen op te zadelen met je eigen zorgen over schulden en financiële kwesties.

Spreek ook niet over geldproblemen of roddel over geld met andere familieleden of vrienden. Praten over geld doet de ronde.

Voordat u de behoefte voelt om te ventileren, vraag uzelf af of u wilt dat uw privé geldzaken terugkomen bij uw ex-echtgenoot en zijn of haar familie.

Erken uw individuele sterke punten.

Zoek samen uit wat uw individuele sterke punten zijn op het gebied van geldbeheer. Steun elkaar dan om op die gebieden zo goed mogelijk je best te doen.

Bijvoorbeeld, misschien is een van jullie heel goed in het bestuderen van elke week boodschappenfolders, het uitknippen van kortingsbonnen en het vinden van de beste aanbiedingen voor voedsel en huishoudelijke artikelen. Als een van jullie goed is in onderhandelen en assertief zijn, geef die persoon dan de leiding over de verkoper bij de autodealer.

Zoek uit waar ieder van jullie goed in is als het gaat om het omgaan met de huishoudelijke financiën en wijs dan de taken op het gebied van geldbeheer op de juiste manier toe.

Waardeer wat jullie hebben als getrouwd stel.

Maak een inventarisatie van alle zegeningen in uw leven, zowel geldzegeningen als zegeningen op het gebied van gezondheid, welzijn, liefde en veiligheid. Je zult waarschijnlijk ontdekken hoe rijk je eigenlijk bent als je alle goede dingen die je al in je leven hebt begint op te merken.

Eerlijk en open zijn over je geld, schulden en financiële doelen is de sleutel tot een gelukkig, gezond en succesvol tweede huwelijk.